Λεφτά υπάρχουν… για όπλα

Λεφτά υπάρχουν… για όπλα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης ενάντια στις Στρατιωτικές Δαπάνες, που διοργανώθηκε την επόμενη της δημοσίευσης των νέων ετήσιων στοιχείων για τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους ενωθήκαμε σε κοινές δράσεις για να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου, των πολιτικών και των ΜΜΕ στα υπέρογκα κόστη των στρατιωτικών δαπανών και στην ανάγκη για νέες προτεραιότητες, που θα εστιάζουν στις ανθρώπινες ζωές και τις ανάγκες τους.
Το 2010 οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών: 1,141 τρισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.3% από το 2009, ενώ στην Ελλάδα το 2010 οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,062 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων για την περίοδο 2005-2009, οι εξοπλισμοί της οποίας την τελευταία 30ετία αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού της χρέους.
Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ένα μεγάλο πανό ξεδιπλώθηκε πάνω από την έξοδο του μετρό στο Σύνταγμα, το οποίο δήλωνε με τα περίτεχνα σχέδιά του ότι λεφτά υπάρχουν για στρατιωτικά αεροπλάνα, τανκς και υποβρύχια, ενώ δεν υπάρχουν για σχολεία, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ένα μαύρο ύφασμα ξετυλίχτηκε πάνω στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο συμβόλιζε τις διεθνείς στρατιωτικές δαπάνες. Ο κόσμος έγραφε στο πανί πού θα ήθελε να πάνε τα χρήματα αντί για τις στρατιωτικές δαπάνες. Πιο χαρακτηριστικά ο κόσμος ζητούσε λεφτά για την υγεία, για προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι», για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, για την παιδεία, για πανεπιστημιακή έρευνα, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ισότητα των φύλων, για τους ανέργους, για την ανάπτυξη των τεχνών, για τον πολιτισμό, για ποδηλατόδρομους, για πάρκα…
Η ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς πολέμους και Βία» παρουσίασε και τους «Αόρατους», τους ανθρώπους που δε φαίνονται, δεν ακούγονται, δε λαμβάνονται υπ’ όψιν, οι οποίοι φορώντας άσπρες ολόσωμες στολές και άσπρες μάσκες, κρατούσαν πικέτες που ανέγραφαν σε τι ποσά ανέρχεται το κόστος για τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως και τις κοινωνικές δαπάνες σύμφωνα με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση του κόσμου για τα κόστη των στρατιωτικών δαπανών, ώστε να δηλώσει μαζί με μας την αντίθεσή του στη διαρκή αύξησή τους και να απαιτήσει την άμεση και δραστική μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται προς την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας.
Η δράση έκλεισε με διαμαρτυρία έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία για τον 25χρονο μπλόγκερ, ειρηνιστή και αντιρρησία συνείδησης Maikel Nabil Sanad, που καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 3 χρόνια φυλακή, επειδή άσκησε κριτική στον Αιγυπτιακό στρατό στο μπλογκ του. Την πρωτοβουλία ενάντια στις στρατιωτικές δαπάνες στήριξαν οι συλλογικότητες: το EBCO (Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης), ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, η Αντιεθνικιστική – Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία, ο Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία, η Αντιγόνη, η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, η Νεολαία ΣΥΝ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι Νέοι Πράσινοι, οι Ηλιόσποροι, η οργάνωση Κόκκινο, η οργάνωση Ξεκίνημα και οι Νέοι και Νέες της ΑΚΟΑ.

 Λίνα Φιλοπούλου

δημοσιεύτηκε στην «Εποχή«, 18/04/2011

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s