12 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στις Στρατιωτικές Δαπάνες (Δελτίο Τύπου)

12 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στις Στρατιωτικές Δαπάνες

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης ενάντια στις Στρατιωτικές Δαπάνες που διοργανώθηκε την επόμενη της δημοσίευσης των νέων ετήσιων στοιχείων για τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους ενωθήκαμε σε κοινές δράσεις για να στρέψουμε την προσοχή στα υπέρογκα κόστη των στρατιωτικών δαπανών και στην ανάγκη μείωσής τους.

 Το 2010 οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών: 1,141 τρις ευρώ, αυξημένες κατά 1.3 % από το 2009, ενώ στην Ελλάδα το 2010 οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,062 δις ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009. Οι εξοπλισμοί την τελευταία 30ετία αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού της χρέους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει σε όπλα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης των 27.

 Το απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου ένα μεγάλο πανό ξεδιπλώθηκε πάνω από την έξοδο του μετρό στο Σύνταγμα, το οποίο δήλωνε με τα περίτεχνα σχέδιά του ότι λεφτά υπάρχουν για στρατιωτικά αεροπλάνα, τανκς και υποβρύχια, ενώ λεφτά δεν υπάρχουν για σχολεία, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ένα μαύρο πανό μήκους 10,5 μέτρων ξετυλίχτηκε πάνω στην πλατεία Συντάγματος, συβολίζοντας τις διεθνείς στρατιωτικές δαπάνες. Στην πάνω άκρη του, σε υφάσματα διαφορετικού χρώματος,  φάνηκε πόσο μικρότερες είναι οι κοινωνικές δαπάνες σε ορισμένες κατηγορίες, που μαζί αντιστοιχούν στο 21,5% των στρατιωτικών δαπανών. Η ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς πολέμους και Βία» παρουσίασε και τους «Αόρατους», τους ανθρώπους που δε φαίνονται, δεν ακούγονται, δε λαμβάνονται υπ’ όψιν, οι οποίοι φορώντας άσπρες ολόσωμες στολές και άσπρες μάσκες, κρατούσαν πικέτες που ανέγραφαν σε τι ποσά ανέρχεται το κόστος για τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως.

 Με τη δράση μας και τα φυλλάδια που μοιράσαμε, απαιτούσαμε τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και την διάθεση των κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες. Την περίοδο μάλιστα του ΔΝΤ και των μνημονίων, θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να φωτίσουμε όλες αυτές τις πτυχές της κρίσης και να τονίσουμε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι μια από τις αιτίες της ίδιας της πολυδιάστατης κρίσης, που είναι κρίση για την κοινωνία, τη δημοκρατία, την ίδια τη ζωή.

 Στο μεγάλο μαύρο πανό ο κόσμος κλήθηκε να γράψει πού θέλουν να πάνε αυτά τα ποσά. Ο κόσμος ζητούσε λεφτά για την υγεία, για προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι», για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, για την παιδεία, για πανεπιστημιακή έρευνα, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ισότητα των φύλων, για τους ανέργους, για την ανάπτυξη των τεχνών, για τον πολιτισμό, για ποδηλατόδρομους, για πάρκα. Με έκπληξή μας είδαμε έναν στρατιώτη να γράφει στο πανό «Ο στρατός μας έκοψε το γάλα».

 Η δράση μας έκλεισε με διαμαρτυρία έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία για τον 25χρονο μπλόγκερ, ειρηνιστή και αντιρρησία συνείδησης Maikel Nabil Sanad που καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 3 χρόνια φυλακή, επειδή άσκησε κριτική στον Αιγυπτιακό στρατό στο μπλογκ του.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Την πρωτοβουλία της 12ης Απριλίου στήριξαν:  το EBCO (Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης), ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, η Αντιεθνικιστική – Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία, ο Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία, η Αντιγόνη, η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, η Νεολαία ΣΥΝ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι Νέοι Πράσινοι, οι Ηλιόσποροι, η οργάνωση Κόκκινο, η οργάνωση Ξεκίνημα και οι Νέοι και Νέες της ΑΚΟΑ.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s